Τελευταία νέα

No image found!

Η μέρα μετά …

Η μέρα μετά …

Αλήθε....

Υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

«Οι Πολίτες της Κορινθίας προχωρούν μπροστά, Ενωμένο....

Η Ώρα της Στρατηγικής Επιλογής

Άρθρο στην εφημερίδα «Πολίτης της Κορινθίας»

 ....

Πρόγραμμα

<<  Οκτώβριος 2018  >>
 Δ  Τ  Τ  Π  Π  Σ  Κ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

perifereia

logo_el

 

logo_ee

 1ο Συνεδριο ΕΝ.Π.Ε

H Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητα  ως Μοχλός Ανάπτυξης για τις Περιφέρειες

1ο Συνεδριο ΕΝ.Π.Ε.   15 -02 - 2013 

 

Θα είμαι μέσα στους χρόνους που θέλετε κύριε πρόεδρε γιατί σε πολλά με κάλυψε ο Περιφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου και ίσως τελικά να συνεχίζω από εκει που έμεινε δίδοντας τις προτάσεις του στο προεδρείο.    

Θα ήθελα να μιλήσω για τη διασύνδεση της  Αιρετής  Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με την ανάκτηση της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Μια διασύνδεση η οποία φαίνεται ότι χάθηκε στη προχειρότητα βιαστικών επιλογών της τότε Κυβέρνησης .

Όπως , σε αυτήν την προχειρότερα , χάθηκε και ο ρόλος  του  κάθε περιφερειακού συμβούλου, και ο ρόλος της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου , ακόμα και ο ρόλος  του τοπικού αντιπεριφερειάρχη , όπως ακούσθηκε από συναδέλφεισες . Θεωρώ όμως ότι αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε σε μια ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την διόρθωση του Νόμου .

  

Η Αιρετές Περιφέρειες , για το κράτος και την κεντρική εξουσία , θα πρέπει να αποτελούν μια ευκαιρία

Ευκαιρία να μετατραπούν οι απλές διοικητικές ενότητες σε αναπτυξιακούς Πυλώνες ενός Νέου Παραγωγικού Προτύπου για τη Χώρα έξω από κοντόφθαλμες λογικές αποκλειστικής εξυπηρέτησης δημοσιονομικών προβλημάτων.

   Και δεν πρέπει , αγαπητοί Συνάδελφοι , να κατανοήσουν οι πάντες την ανάγκη αυτοτέλειας ; Οικονομικά , Θεσμικά και Αναπτυξιακά.  Πώς ;  Ανασυνδέοντας Παραγωγικούς Τομείς της Οικονομίας που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους με αντίστοιχα Περιφερειακά Θεσμοθετημένα Εργαλεία ακόμα και με συνεργασία φορέων του Ιδιωτικού Τομέα.

 

Η κάθε Περιφέρεια υπηρετώντας το δικό της Όραμα και κατά κύριο λόγο «σκεφτόμενη Τοπικά» μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ώστε να  επιτύχει την παραγωγή  μοναδικών προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι θα λειτουργήσουμε και ως προστατευτικό δίκτυ των παραγωγών απέναντι στα καρτέλ .

  

Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας κρύβεται στη σωστή εκμετάλλευση των ιδιαίτερων παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Και τις δυνατότητες των περιοχών μας τις ξέρουμε καλύτερα από την κεντρική εξουσία .   

 

Όμως χρειαζόμαστε σύγχρονα  εργαλεία για να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα.  Όπως :

 

τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση Περιφερειακών Δομών  Τουριστικής Ανάπτυξης

 

τη θεσμοθέτηση χρηματοδότηση Περιφερειακών Δομών Αγροτικής  Ανάπτυξης

 

τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση  Περιφερειακών Δομών Έρευνας και Καινοτομίας

 

τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση  Δομών Κατάρτισης Ανθρώπινων Πόρων στους παραγωγικούς Τομείς

 

Και όλα αυτά μειώνοντας τον κρατισμό . Καταργώντας κρατικούς , παρακμιακούς οργανισμούς . Και ενισχύοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και την τεχνοκρατική αντίληψη . 

 

Αλλά και εμείς μεταξύ μας  θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα  υγιές ανταγωνισμό με μοναδικό στόχο την επίτευξη της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας  της Οικονομίας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι , η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη . Πρέπει να καταλάβουμε όλοι , ότι τα προβλήματα του Σήμερα δεν επιλύονται με αντιλήψεις  του Χθες .   Η ανάγκη της Δημιουργίας των Περιφερειών του Αύριο , των Ευρωπαϊκών Περιφερειών , όπως ακούστηκε, είναι μπροστά μας . Μένει να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται για συνενώσεις  Νομαρχιών .  Η πρόκληση είναι και αυτή , μπροστά μας . 

Ευχαριστώ πολύ

 

 

 

Επίκαιρα

 • Βιογραφικό Σημείωμα CV
    Σούκουλη Βιλιάλη Μαρία Ελένη Βιογραφικό σημείωμα     Προσωπικές Πληροφορίες     Όνομα Πατρός Όνομα Μητρός Ημερομηνία γέννησης Τόπος γέννησης Διεύθυνση κατοικίας    εργασίας Τηλέφωνο Τηλ. εργασίας / FAX…
  Συντάχθηκε στις Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 22:50 Διαβάστηκε 23009 φορές
 • Απολογισμός
  Απολογισμός Υιοθετώντας το ρητό που αναφέρει ότι η επανάληψη είναι η μητηρ πάσης μαθήσεως .... θα επαναλάβω  την μεγάλη ανάγκη της ενίσχυσης  ουσιαστικού διαλόγου, συλλογικότητας και συμμετοχικότητας  και όχι  βαρύγδουπων δηλώσεων………
  Συντάχθηκε στις Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2017 22:46 Διαβάστηκε 202 φορές Διαβάστε περισσότερα...
 • Η δικαίωση δύο χρόνια μετά για τη Μαριλένα Σούκουλη
  Η δικαίωση δύο χρόνια μετά για τη Μαριλένα Σούκουλη Ενώ όλα ξεκίνησαν ονειρικά για τους παρευρισκόμενους δημάρχους στην εισήγηση της Μαριλένας Σούκουλη για τον αγώνα ενάντια στην ΤΕΡΝΑ και για το επαναστατικό πνεύμα που τους χαρακτηρίζει, φτάνοντας μάλιστα να…
  Συντάχθηκε στις Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 19:50 Διαβάστηκε 212 φορές
 • Ένα πραγματικό παραμύθι
  Ένα πραγματικό παραμύθι Ένα πραγματικό παραμύθι   Μόλις περάσαμε το κατώφλι του νέου έτους.  Όλοι προσπαθήσαμε να προσφέρουμε στα οικεία μας πρόσωπα μια σταγόνα θαλπωρής . Ιδιαίτερα, δε ,  στα παιδιά μας. Και…
  Συντάχθηκε στις Κυριακή, 10 Ιανουάριος 2016 10:25 Διαβάστηκε 11602 φορές
 • ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
  ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΠΑνΕΚ 2014-2020   Δεδομένης της μεγάλης ανάγκης ενίσχυσης του ουσιαστικού διαλόγου και όχι των βαρύγδουπων δηλώσεων άνευ ουσίας ώστε να αναπτυχτούν αποτελεσματικές δράσεις και πολιτικές…
  Συντάχθηκε στις Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2014 19:19
  Ετικέτες: ΣΜΠΕ ΕΠΑνΕΚ
  Διαβάστηκε 638 φορές

Ευθύνη

 

logo_xp

logo_efthimio

 

OptiWeb Soloutions